Blogger Template by Blogcrowds.

Den här underbara barnboken är skriven av Alfons "mamma" och har några år på nacken då den första utgåvan kom redan 1978! Jag lånade den på biblioteket när min äldsta son var riktigt liten och för ett tag sedan hittade jag den i en second hand affär! Jag förälskade mig med en gång i de underbara rimmen och stråket av allvar i berättelsen som samtidigt är skriven med kärleskfull humor. Rätt och slätt handlar den om Bill som får en lillasyster, Bolla, som visar sig inte vara som andra, troligtvis autistisk. Efter lite research hittar jag att den handlar om författarens egna barn "han är klok och hon en stolla".

Bill ska få en syster och alla väntar och väntar: "DET VAR EN GÅNG ett under som hände klockan två. Mitt i mörka natten! Ett UNDER hände då..." ... "Inatt har hon börjat så sakta att finnas, Inatt, o inatt är en natt vi ska minnas. Det var just detta under, som hände klockan två, att någon fick en syster - så hel och fin som så!" Lillasyster är det bästa som finns tycker Bill och hela släkten kommer och gratulerar och beundrar den nyfödda: "Ingen anade då vilken SORG de skulle få". Bolla växer och Bill tar hand om lillasyser och är en stolt storebror. Snart börjar de märka att Bolla bara växer rent fysiskt, hon kryper, jollrar, går... Men går det inte lite sakta? "Prat kommer inte ett endaste skvatt. Det enda som kommer är joller och skratt!" Familjen börjar till slut inse att det är något fel på Bolla och tar kontakt med läkare, psykologer och specialister men "hur de såg och tittade, de ingen sjuka hittade". Till slut kommer det en läkare som ger sin dom: "Bolla är sin egen sort. Hon är ett barn som tänker kort. Den som bara tänker kort, är en som brukar räknas bort... och blir ju aldrig kvick och klok ja, hon är... en liten tok." Alla blir jätteledsna för att Bolla inte är som alla andra: "Vi går undan, bort, att gråta, för vi fått ett barn som gåta". Alla är ledsna. Alla utom... Bolla! Hon är ju glad, precis som vanligt! "Vi trodde vi grät för Bolla, som var fel... fast kanske vi grät mest för vår egen del? Att just hos OSS det hade skett! Att någon fick ett eget sätt! Inte ska vi lägga oss i, hur en annan människa får bli." .... "Så nog var det ett under - den där natten klockan två. Det var en särskild syster som Bill skulle få!"

Detta är en av de mest fantastiska barnböcker jag läst och böckerna om Bill och Bolla finns numera samlade i en och samma volym - "Stora boken om Bill och Bolla". Detta är antagligen en ypperlig bok att läsa för äldre syskon som kanske får ett syskon som inte är som alla andra för den avdramatiserar verkligen och tar upp detta känsliga ämne på ett roligt och samtidigt rörande sätt utan att ens nämna ordet "utvecklingsstörd" eller liknande. Visserligen kallas Bolla för "tok" eller "stolla" men i sammanhanget känns det som det är precis det hon är!


Mitt betyg:


Allmän fakta om boken:
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 1978
ISBN: 9174487671

0 Comments:

Post a Comment



Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida