
När jag först fick denna bok i min hand och bläddrade lite förstrött i den var min första tanke att "den verkar lättläst, den kommer gå snabbt att läsa igenom!". Redan efter några sidor fick jag tänka om. Rent språkmässigt var den precis så lättläst som jag förutspått men innehållsmässigt innehåller boken ett djup som gjorde att jag inte klarade av att läsa så många sidor åt gången. Varför? Jag vet inte riktigt ärligt talat och efter att ha läst ut boken vet jag heller inte riktigt vad jag tycker om den.
Den handlar om några medelålders kvinnor som känt varann sedan de var unga, gröna journalister på Expressen och som sedan dess har som tradition att varje sommar samlas på en öde skärgårsdsö där en av dem har en omodern stuga utan några som helst faciliteter. De äter gott, festar, nattbadar och minns tillbaka på sin ungdoms flydda dagar och kampen mot gubbmaffian på kvällstidningen och hur de tjatade sig till att få uppmärksamma internationella kvinnodagen med ett tjejnummer av tidningen. Dessa återblickar är det som främst gör boken läsvärd och intressant! Bokens alter ego M berättar målande om hur det var att vara ung på 60- och 70-talen och kvinnornas första trevande försök till frigörelse från männen och deras mammor som fortfarande var fjättrade i en mansdominerad tillvaro! Tillvaron på ön är mer diffus. Efter några bekymmersfria dagar övertalar de ytterligare en väninna att komma ut till dem men med sig har denne en reporter som damerna av olika anledningar ser som sin fiende och där börjar splittringen dem emellan. Där blir boken lite rörig och jag har svårt att hålla ihop trådarna om vem denna människa är som nästlar sig in i denna tajta tjejmaffia men de gör sitt bästa för att jaga bort henne och till slut lyckas de och ordingen är återställd.
Detta är en svårrecenserad bok just för att jag inte riktigt kan säga vad jag tycker om den. Den är rolig, tragisk, lättsam, galen, intressant, ledsam och djup i en enda salig blandning och den lämnar många frågor efter sig. Bokens M är troligen författaren själv och vänninorna har alla fått väldigt speciella smeknamn. Bokens titel syftar naturligtvis på skådespelaren Audrey Hepburn som var en stor förebild och som svetsade ihop gänget när gubbväldet blev för stort och svårhanterat! Men kort sagt, man blir berörd.
Mitt betyg:

Allmän fakta om boken:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9100119695
Etiketter: Björk Monika, Svensk skönlitteratur

Detta är en rätt tragisk historia som ljusnar ju längre man läser och mot slutet blir det lite "för" bra för att kännas riktigt realistiskt! Allt är skrivet ur Sophies perspektiv, även hennes sammanbrott, vilket ger en annorlunda men intressant vinkling! Trots all tragik innehåller berättelsen mycket värme och humor och den är perfekt och lagom lättläst för långa, lata sommardagar i hängmattan.
Mitt betyg:
Allmän fakta om boken:
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2005
ISBN: 915184396X
Etiketter: Chiclit, Winston Lolly
El choco: svensken i Bolivias mest ökända fängelse av Markus Lutteman
0 kommentarer Upplagd av Orsakullan kl. 04:21
El Choco är en fascinerande bok som det är svårt att släppa eftersom den är så osannolik trots att det är en sann berättelse. Jag visste inte att det kunde gå till så här på fängelser i andra ställen av världen, med bomarknad, öppen knarklangning och vapeninnehav med ledningens goda minne. Inne på San Pedro bor det även flera hundra barn eftersom fruarna inte kan försörja sig när männen åker i fängelse och detta har jag sett med egna ögon, dock inte i Bolivia utan i Filippinerna vilket är fruktansvärt. Jonas gifter sig med sin bolivianska fästmö och får barn med henne och gör sitt yttersta för att de ska ha det bra, dock inte i fängelset utan i en lägenhet utanför. Jonas är en tämligen osympatisk person när boken börjar men han växer genom hela berättelsen, mognar och återkommer till Sverige som en städad och ansvarsfull familjefar. Det här är en bok att lägga på minnet och ta till sig och den rekommenderas varmt!
Mitt betyg:


Allmän fakta om boken:
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9151848236
Etiketter: Biografi, Lutteman Markus

Detta är en bok i sann "Marian Keyes anda". En lättsam, charmig och humoristisk bok om att hitta den rätta när man uppnått medelåldern och, iallafall enligt sig själv, passerat "bäst-före-datumet". Jayne Buxton påminner om andra författarinnor inom samma genre och gillar man Marian Keyes, Lisa Jewell och Jane Green har man en högtidsstund framför sig om man ännu har denna oläst! Perfekt för lata dagar på stranden och i hängmattan med andra ord!
Mitt betyg:


Allmän fakta om boken:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9100115037
Etiketter: Buxton Jayne, Chiclit
Senare inlägg Äldre inlägg Startsida
Subscribe to:
Inlägg (Atom)