Blogger Template by Blogcrowds.

De små ryttarna av Margaretha Shemin

Johanna bor hos sin farmor och farfar i Holland sedan fyra år. Hon är fast där och kan inte komma tillbaka till sina föräldrar i USA, eftersom andra världskriget rasar. Från fönstret i sitt rum ser hon ett klockspel i ett kyrktorn, där små ryttarstatyer visar sig i en öppning i tornet varje hel timme när klockan slår. Invånarna i staden är stolta över sitt klockspel, men misstänker att de tyska soldaterna som har invaderat landet snart kommer att ta ryttarna, smälta ner dem och göra ammunition till sina vapen, för de är gjorda av bly. Johanna hatar tyskarna och till råga på allt flyttar en tysk officer in i deras hus och de kan inte säga ifrån. Hon lovar sig själv att aldrig se en tysk i ögonen.

Johanna hoppas att hennes pappa, som är en amerikansk soldat, ska komma en dag och befria staden från de tyska soldaterna och ta med Johanna hem till USA. Men innan det sker hoppas hon att de åtminstone ska kunna rädda klockspelet. Och det finns faktiskt något hon och hennes farföräldrar kan göra, men det är farligt, särskilt som de har en tysk officer i huset.

Det här är en lättläst men spännande barnbok som lämpar sig ypperligt som högläsningsbok. Jag läste den för sonen som blev alldeles begeistrad! Den väver in en del historiska fakta om kriget på ett lättbegripligt sätt även om fokus ligger på flickan Johanna, hennes farföräldrar och klockspelet kring vilket berättelsen kretsar. Tyvärr är den svår att hitta men pröva på biblioteket eller gör som jag - dammsug secondhand affären!


Samuels betyg:


Allmän fakta om boken:
Förlag: Almqvist & Wiksell
Utgivningsår: 1963
ISBN: 91-7448-166-5

0 Comments:

Post a Comment



Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida