Blogger Template by Blogcrowds.

Lea har åkt till Paris på sabbatsår för att fly Sverige och sitt stressiga liv. Där träffar hon den karismatiska bohemen Michel och kastas in i en kärlekshistoria som till en början verkar vara direkt från himmelriket.
Allt är bara bra, tack handlar om Lea som vill älska och bli älskad till varje pris. Om en kärlek som kanske egentligen är någonting annat och ett ensamt hjärta som vägrar släppa taget om drömmen om tomtebolycka med mamma, pappa, barn på lycklig promenad genom sommarstan en solig söndag. Den handlar om Famous Grouse, skam, svartsjuka och att bita ihop sina käkar det hårdaste man kan, blunda och tänka på något annat en stund.

Det här var en riktigt ångestframkallande bok. Den gjorde mig så förbannad och irriterad att jag stundvis var tvungen att lägga den ifrån mig. Framför allt är det huvudpersonen Lea som väcker de starkaste känslorna trots att det är fransosen Michel som är bokens ärkesvin. Lea är blind av kärlek och ser inte hur Michel utnyttjar henne på alla sätt som det är möjligt att utnyttjas på. Han sol-och-vårar henne, förnedrar henne, skämmer ut både henne, hennes familj och grannskapet och beter sig allmänt svinigt. Och Lea förlåter. Och förlåter. Hon älskar ju honom. Och han henne. Tror hon iallafall. När Lea föder deras barn ägnar han mer uppmärksamhet åt Famous Grouse än åt sin födande kvinna och efteråt sjunker han ner i en djup depression och lämnar Lea och sonen åt sina öden. Men Leas kärlek är blind. Och hoppet är det sista som överger människan.

Det som är mest tragiskt med den här boken är att det finns så många kvinnor som lever som Lea, som blir lurade, förnedrade och utnyttjade men som hårdnackat stannar kvar vid sin "kärleks" sida i tron om att de ska rädda honom bara de älskar tillräckligt mycket. Kvinnor som utplånar sig själva för sina manschauvinistiska "karlakarlar". Det är så sorgligt... När jag läser den här boken känns det som det är självupplevt då huvudpersonen Lea verkar så levande, som om hon faktiskt finns på riktigt. Och det gör hon nog. Kanske både här och där. Tyvärr.


Mitt betyg:



Allmän fakta om boken:

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9100112372

0 Comments:

Post a Comment



Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida