Blogger Template by Blogcrowds.

Skändad av Khady Khoïta

När Khady Koïta var 7 år renades hon. Hon fördes till en hydda och hölls nedtryckt mot en bastmatta medan en kvinna stympade hennes kön med ett rakblad. Vid fjorton års ålder blev hon bortgift med en betydligt äldre släkting och flyttade från tryggheten i Senegal till ett okänt Paris. I Frankrike väntade ett helvete. Hon tvingades leva instängd i en liten lägenhet, stå ut med täta och svåra graviditeter, fysisk och psykisk misshandel och ständiga våldtäkter. Hon var en fånge i sitt eget liv. Till slut använde Khady sig av den starka livsvilja och överlevnadsinstinkt hon fötts med och slog sig fri. Efter en lång strid fick hon äktenskapet upplöst och vann över de traditioner som så starkt präglat hennes liv.

Det här är en ruskig bok att läsa om en företeelse som vi i trygga i-världen knappast vet existerar men som tusentals kvinnor världen över är utsatta för, dvs könsstympning. Den här boken är senegalesiskan Khadys egen berättelse om sitt liv och sin kamp för att få stopp på denna vidriga s.k. tradition som enbart är ett sätt för männen att upprätthålla sin makt över kvinnan. Khady är bara sju år när hon blir utsatt för det övergrepp som kommer att prägla hela hennes liv, som tar ifrån henne hennes sexualitet och gör barnafödslar outhärdligt smärtsamma. Att läsa kapitlet om själva ingreppet gör ont i hela kroppen och man förvånas över att småflickorna som utsätts för detta alls överlever. Vid fjorton års ålder blir Khady bortgift till en äldre släkting som hon aldrig träffat och som bor i Frankrike. Hon vill inte gifta sig men det är familjen som bestämmer: "Om du så för henne till ett ormbo, går hon in i det". Khady är dock något så ovanligt som en kvinna med attityd och dessutom har hon gått i skola vilket inte ens hennes man har. Tack vare sin utbildning får hon diverse jobb som bl.a tolk och hon börjar sakta men säkert slå sig fri.

Skändad är en VIKTIG bok som alla borde läsa för kvinnlig omskärelse borde inte alls få finnas och det är enbart genom kunskap och informationsspridning man kan få stopp på det. Läs denna bok och var glad över att du bor i Sverige och har rätt till din egen kropp för det är inte alls en självklarhet för många kvinnor i världen.


Mitt betyg:


Allmän fakta om boken:
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9151847108

0 Comments:

Post a Comment



Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida